Over / About

About

‘Platform Education 2032’ is a committee installed by education minister Sander Dekker (website). The Committee, chair Paul Schnabel, reported to the minister on the kind of curriculum that would prepare students well for the year 2032 (and further). The claim by the Platform and its chair that the report is based on sound science has been challenged by many, among them math teacher Karin den Heijer in a high profile TV discussion (in Dutch) with Paul Schnabel. The purpose of this blog series is to check on the committee’s claim of scientific support. For starters it is to be established what the committee’s take is on important themes 1) knowledge (in Dutch), 2) 21st century skills, and 3) personal development.
Because the OECD seems to be the committee’s main source of information on educational developments, the committee’s claim of scientific support boils down to the claim that the OECD is right. Because of this international character some blogs will be in English, for example the ones on 21st century skills and on non-cognitive skills (personal development).

Over

In januari 2016 bracht het Platform Onderwijs 2032 advies uit aan staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs. Over dit advies is het laatste woord nog niet gesproken. Op 10 april vond in het programma Buitenhof een kort maar stevig debat 37:30 plaats tussen de voorzitter van het Platform, Paul Schnabel, en wiskundelerares en bestuurslid van Beter Onderwijs Nederland Karin den Heijer. Karin den Heijer opende met de constatering dat het rapport van het Platform niet wetenschappelijk is onderbouwd, waar Paul Schnabel tegenover stelde dat het advies wel degelijk wetenschappelijk is onderbouwd, maar dat dit niet is gedaan in de vorm van een zwaar notenapparaat in het advies zelf. Schnabel zag wel in dat dit een welles-nietes uitwisseling is, kwam er later nog eens op terug met de opmerking dat aan dit verschil van inzicht later de nodige aandacht gegeven kan worden. Zo ontstaat dan het idee om met enkele wetenschappers een check op wetenschappelijkheid uit te voeren. Om daar een goed begin mee te maken schetsen de eerste blogs de evidente problemen in de positie van het Platform op belangrijke en soms controversiële problemen, zoals de ‘skills’ problematiek (zowel die van de 21e eeuw, als de niet-cognitieve), de plaats van kennis in de psychologie, en verdringing van wetenschap door ideologisch gedachtegoed dat wortelt in de 18e en 19e eeuw.

Initiatiefnemer Ben Wilbrink schrijft de eerste serie probleemstellende blogs. De bedoeling is dat meer wetenschappers bijdragen leveren, onder andere Casper Hulshof zal meewerken. Hoewel de nadruk zal liggen op de psychologie, kan de toets op wetenschappelijke onderbouwing van het eindadvies van het Platform Onderwijs 2032 bepaald breder zijn dan alleen op psychologische inhouden en onderzoekmethodologie.

Een gedachte over “Over / About

Plaats een reactie